Ingyenes szállítás Foxpost csomagautomatába!

A koffeinmentes kávé

Bizonyos körökben a koffeinmentes szót csak halkan, vagy szinte ki sem szabad ejteni, mi viszont vettük a bátorságot s állítjuk, bizony a koffeinmentes kávé is teljes értékű kávé! A cikkünkben vele ismerkedsz meg, s még azt is megtudhatod, hogyan készítik. 

CafféBüroTudtad, hogy 100%-ban koffeinmentes kávé nem létezik? Létezik többféle eljárás is a koffein kivonására, viszont egyik sem képes arra, hogy tökéletesen tiszta terepet hagyjon maga után. 

Egy átlagos csésze kávéban 50-130 mg koffein van, míg a koffeinmentesben ez már csak 5-8 mg. Amerikában a koffeinmentességhez 3% alá kell csökkenteni az értéket, az EU-ban 0,1%-ra – ezek már olyannyira kis mennyiségek, hogy nem tudnak hatással lenni az élettani folyamatokra. 

A nagy jó hír pedig, hogy egyáltalán nem helytálló például párhuzamba állítani az alkoholmentes sörökkel: míg az alkohol az ízéhez is hozzátesz a nedűhöz, addig a koffein egy színtelen és szagtalan porként válik külön, s a koffeinmentes kávé – ha gondos kezekből kapjuk ki –megkülönböztethetetlen.  

Nézzük, mik is ezek a mentesítő módszerek? 

  • Oldószeres, avagy az „európai” kezelés  

Mielőtt megpörkölnék a zöld kávészemeket, hőkezelik, pontosabban felgőzölik őket a szerkezetük fellazításáért, és egy oldószeres vízben áztatják le őket. A koffein vízben oldódó vegyület, így az természetesen kioldódik – viszont nem megfelelő alkalmazásnál előfordulhat, hogy emellett az ízjegyek és aromák nagy része is, így ez a módszer nem minden kávénál alkalmazható, azonban napjainkban ez a legelterjedtebb. Bár a leggyakoribb oldószer a metil-klorid, kezdi felváltani a  gyümölcsökből nyert etil-acetátot, amit természetes úton mentesített kávénak is hívnak. 

  •  A „svájci-vizes” eljárás (Swiss Water) 

A svájci Coffex cég az ötletgazda, 1980-ban a maitól még eltérő módszerrel kezdték, aktív szén bevetésével, a cél az oldószermentes koffeinmentesítés! Többek között a hátránya az volt, hogy a kioldott koffeint nem lehetett újraértékesíteni, s így végül továbbgondolva született meg a ma is használt változat. Itt a víz, amibe a zöld szemeket áztatják, olyan oldott anyag tartalommal rendelkezik, ami megegyezik a zöld kávé oldható anyagáéval – miért? Így, hogy a vízből „hiányzik” a koffein, az abszorpciós folyamat során (anyagfelszívódás) a vízben csak a koffein nagyrésze fog feloldódni. A jó hír az, hogy az előbbi módszernél szomorú szájjal búcsúztatott aromáktól és ízektől itt nem kell elköszönni! A szemeket kiszárítják, s ízlés szerint pörkölik. Ugyanolyan zamattal és az ízjegyek megőrzésével szürcsölhetünk. 

  • A szén-dioxidos eljárás 

A legkiválóbb minőséget biztosítja, ami a költségén is nagyon meglátszik. Ez a jelenleg használt 

legmodernebb eljárás, amikor is speciális gépekkel 253 bar nyomás alá helyezve a szén-dioxidot, gáz és folyékony közötti, átmeneti halmazállapotába állítják. Ilyen formájában alkalmassá válik a koffein szelektív kivonására úgy, hogy a többi babszem összetevő épségben megússza a folyamatot. 

A mentes-táborba különböző okokból csatlakozhatunk: egészségügyi szempontból, például gyógyszerkezelés során, ahol nem ajánlott a koffein fogyasztása; ráeszméltünk, hogy már napi 5-6 csészénél tartunk s túlzott koffeinfüggőségünk szeretnénk egy kicsit észrevétlenül csökkenteni; egy késődélutáni kávéházi találkozó, ahol nem tudunk nemet mondani egy forró feketére… A lényeg, hogy a tévhitekkel ellentétben nem kell lemondanunk az élvezetéről! Pssszt, a webshopunkban őt is megtalálod! 

 

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft