Kedvezményes ajánlatainkat keresd az akcióink között!

14 érdekes tény a kávéról 

A kávé amellett, hogy a legjobb barátunk, életünk egyik legfontosabb alapfeltétele is. Nem csak azért, mert jótékonyan hat az agyunkban található receptorokra és ennek köszönhetően felpörget, hanem azért is, mert FINOM. Képtelenek lennénk élni nélküle és a sokadik kávé után még egy koffeinmentesre is elcsábulunk azért, hogy élvezhessük a sajátos aromát. Biztos sok mindent tudsz már a kávéról és magáról az elkészítési módjáról is, mi mégis összeszedtünk néhány érdekességet a témával kapcsolatban. 

Íme néhány tény a kávéról…

 • A kávé eredetéről és arról, hogy vajon ki lehetett a legelső ember, aki felfedezte sok vita folyik, viszont számos legenda terjed a felfedezéséről. Az egyik szerint az ókori Etiópiában Kr.e. 300-ban egy Káldi nevű pásztor figyelt fel kecskéinek furcsa viselkedésére. Miután legeléskor megkóstolták az érdekes piros bogyós növényt. Káldi a legenda szerint rögtön beszámolt erről a közelben élő szerzeteseknek, és kíváncsivá tette őket. Miután szedtek ebből a csoda bogyóból, rájöttek, hogy a kávébabokat megpörkölve, megőrölve és megfőzve ízletes ital nyerhető. Ráadásul mindez még fel is élénkíti azt, aki elfogyasztja. A kávé etióp eredetére utalhat az egyik etióp tartomány, Kaffa neve is. Még több érdekességet a kávé eredetéről, történetéről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.
 • Tizenhatodik századi muszlim vezérek a stimuláló hatása miatt betiltották a kávét, de máshol is ellenkeztek. 1676-ban II. Károly angol király szintén betiltotta a kávézókat, mivel azt hitte, ellenségei ott gyűlnek össze, hogy ellene lázadjanak. A kávéfogyasztás együtt járt az emberek közösségi életének megnövekedésével (kávéházak miatt), ami a politikai aktivitás megnövekedését eredményezte és így sok vezér számára a kávéházak gyanús helyszínnek tűntek. 
 • A kávébab valójában nem bab, hanem bogyóféle és valójában a kávécserje ehető bogyójában lévő mag. 
 • A kávébogyókat leszüretelik, kiszárítják és lehámozzák, csak a babot használják fel belőle, ami eredetileg zöld. A kávébabokat a leszállításuk után rövid időn belül megpörkölik. Néhány perccel később a bab pukkan egyet, és duplájára nő. Még néhány perccel később a kávébab egy újat pukkan: a kávébab pedig már őrölésre kész!
 • A Cappuccino a kapucinus szerzetesekről kapta a nevét, az ital színe hasonlított a szerzetesek öltözékének tejeskávé-dió színével. 
 • Olaszul az Espresso szó azt jelenti, hogy valamit átnyomni. Ez természetesen a kávé készítési módjára utal: forró vizet magas nyomáson átpréselni a finoman őrölt kávén.  
 • Az Americano kávé amerikai eredetű. Történelme a második világháborúra vezethető vissza. Amerikai közkatonák Olaszországba érkezve eszpresszójukat vízzel felkeverve kérték, hogy így tompítsák az ital erős ízét.  
 • Az összes kávéfajtát a bolygónk úgynevezett “kávé-övében” termesztik, amely egy képzeletbeli, a Földet körbe ölelő vonal és Afrika, Dél-Amerika, Közép-Amerika és Ázsia legjobb kávétermő vidékeit foglalja magába. Az, hogy melyik kontinensen termesztik a kávét, jelentős hatással van a kávé aromájára, amelyek nem csak kontinensenként, de régiónként, és még farmonként is hatalmas mértékben különbözhetnek. A kávétermés 58%-a származik Dél- és Közép-Amerikából és a maradék 42%-on osztozik a világ összes többi országa. 
 • A világ 70%-a arabica fajtájú kávét fogyaszt, míg 30%-a robustát. (Utóbbi keserűbb ízű, de 50 százalékkal magasabb a koffeintartalma.)
 • A világ első webkameráját is a kávénak köszönhetjük. 1991-ben a Cambridge Egyetem tudósai egy videokamerát helyeztek az épület egyetlen kávéfőzőjére, a videót pedig élőben streamelték az interneten, így az épület más pontjairól is választ kaphattak arra, hogy van-e kávé a gépben, vagy nincs, amely megkönnyítette a kávé felszolgálását.
 • Az emberiség 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt el naponta. A statisztikák szerint ebből a finnek a legnagyobb kávéfogyasztók a világon. 
 • A szakértők már végeztek sikeres kísérleteket a kávé biodízellé alakítására, tehát nincs kizárva, hogy egy nap a kávéból üzemanyag is fog készülni. 
 • Hogyan hat a kávé a reggeleinkre? Tömören: az agyunkban lévő nukleozid, az adenozin fontos szerepet játszik az energia átadásban. Amikor az adenozin elkezd dolgozni akkor érezzük magunkat fáradtnak és álmosnak. A koffein pont ezt az állapotot akadályozza meg. Ez az agyalapi mirigyben játszódik le, ami jelet ad a mellékveséknek, hogy ellásson minket több adrenalinnal.  Ráadásul a kávé még a dopaminszintet is megemeli az agyban, aminek köszönhetően még a kedvünk is jobb lesz!

Tudtad, hogy csökkentheti a rák kialakulásának esélyeit? Persze attól még nem kell egészségtelenül élni a kávézás mellett, de az tény, hogy amennyiben rendszeresen fogyasztunk kávét, azzal csökkenthetjük egyes ráktípusok kialakulásának esélyeit. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói bebizonyították, hogy azoknál, akik naponta átlagosan két és fél adag kávét fogyasztottak, 54%-kal kisebb eséllyel alakult ki végbélrák, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét. Emellett még azt is kimutatták, hogy a kávét fogyasztók kisebb eséllyel szenvedtek melanómától, leukémiától és prosztataráktól is. 

Most már új tudás birtokában szürcsölheted a kávét. Írd meg kommentben melyik volt a legérdekesebb tény a felsoroltak közül számodra.

 

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft