Ingyenes szállítás Foxpost csomagautomatába!

Hogyan készítsünk otthon tökéletes kávét?

Mindannyian tudjuk, hogy a reggeli tökéletesen elkészített kávé egyenesen a mennyországba repíthet minket. Abban is egyetértünk, hogy ez a legjobb része a felébredésünknek. Miközben ujjaink kedvenc bögrénket ölelgetik a konyhában, elrepülhetünk képzeletünkkel kedvenc vakációhelyünkre vagy akár kávézónkba is. A napi gondjaink egy pillanat erejéig elillannak, átjár minket a napsugár és arcunkra mosolyt csal ez a nemes ital. Ezeket tudva nagyon fontos az, hogy hogyan van elkészítve a reggeli ébresztő italunk. Gyere és sajátítsd el, hogyan lesz otthon is eszményi a kávé okozta élmény. Hidd el, sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. 🙂 

Kíváncsi vagy, hogy melyik a legjobb módszer a készítéséhez? Bármilyen kávéfőzőt is használunk a legfontosabb az, hogy mindegyikhez a legjobb minőségű frissen őrölt kávét használjunk, hiszen a titok a frissességben rejlik. Mivel kávéink mindegyike Magyarországon pörkölt, így biztos lehetsz benne, hogy egytől egyig frissen pörkölt kávé kerül a csomagolásba. Nem utolsó sorban a megfelelő mennyiségű víz, a pont jó pörkölés és a kellő odafigyelés is számít. Sajnos, egyszerűen nem elég annyi a megfelelő kávé elkészítéséhez, hogy az őrleményt a kávéfőzőbe dobjuk, különös odafigyelést és szeretetet igényel, mivel, ha nem így teszünk nem leszünk túl eredményesek. Most pedig nézzük meg, hogy mitől is lesz olyan finom és eláruljuk azt is, hogy az otthoni kávéfőzőknél mikre kell figyelni annak érdekében, hogy kiváló napindító legyen a végeredmény.   

Találjuk meg a megfelelő pörkölésű kávét 

Igaz az a tény, hogy sajnos nincs pontos szabály arra, hogy mikor a legjobb a pörkölt kávé fogyasztása. Ha nem szeretnél hibát véteni, a pörkölések fázisairól és csínjáról-bínjáról ismerkedhetsz meg egy korábbi cikkünkben. Ez a legelső szempont, amelyet szem előtt kell tartani, bármilyen kávéfőzőnk is van otthon. Viszont az már köztudott, hogy mindig a frissen pörkölt kávé az igazi nyertes. A legjobb módszer ennek elérésére az, ha mi magunk daráljuk a kávészemeket otthonunkban. Vásárláskor mindenképpen az eladótól kell érdeklődni a kávé pörköléséről, aki tájékoztatást fog adni arra vonatkozóan, hogy mennyire friss.

A pörkölés frissessége hozzájárul a jó minőségű kávénkhoz és igencsak sok múlik azon is, hogy a kávébab ezen folyamat után, hogyan reagál a vízre. Onnan tudjuk leellenőrizni ezen állapotot, hogy ilyenkor gyönyörű cremát képez a csészénkhez tapadva. Ha igazán friss pörkölést szeretnénk, akkor akár otthonunkban is pörkölni tudjuk a babszemeket. Figyeljünk oda arra a tényre is, hogy az oxigén és a túl sok fény rossz hatással lehet rá, ezért érdemes jól záródó, vákuumcsomagolásban tárolni. Ha amellett döntünk, hogy a kávészemeinket mi magunk fogjuk őrölni, akkor érdemes ennek tárolására is nagyon odafigyelni, az őrlés előtt légmentesen zárolni. Erre tökéletes egy üvegedény is, de semmiképpen sem érintkezzen levegővel.    

A kotyogós kávéfőző: igazi retrókávé készítése 

A kotyogós kávéfőző szinte minden otthonban megtalálható, bár mostanában a modern kávéfőzők lassan kiszorítják szolgálatából, de biztos vagyok benne, hogy ettől függetlenül minden szekrény polcán lapul egy. A használata nem nehéz, viszont itt is oda kell figyelni a kávé készítése közben. Ha igazi erős, keserű feketére vágysz, olaszos vérmérséklettel, akkor ő a legjobb választás. Ez a fajta kávéfőző Olaszországból származik, Luigi De Ponti ötletéhez fűződik, Alfonso Bialetti szabadalmaztatta, a feltalálása a múlt század elejére tehető. Olaszország egyike azon országok közül, amely legnagyobb otthont nyújt a kávénak a világon. A CNN felmérései szerint a legtöbb kávét a fővárosban, Rómában fogyasztják.

A kotyogóról azt gondoljuk, hogy…

…ezzel a legegyszerűbb kávét főzni, viszont, ha igazán jó főzetre vágyunk, akkor érdemes néhány szabályt betartani, mert nagyon könnyű lehet elrontani. Miután gondosan kiválasztottuk a legfrissebb pörkölésű kávénkat és ledaráltuk a babszemeket, ahogyan azt említettük is már, semmiképpen sem klóros csapvízzel főzzük át az őrleményt. Az is nagyon fontos, hogy sohasem szabad hideg vízzel elkezdeni főzni a kávét és a víz szintje sem szabad, hogy a biztonsági szelep felett legyen. Az őrleményt nem szabad letömni, lazán kell beletenni a szűrőbe, ellentétes esetben a víz nem tudja kellőképpen átjárni és nem lesz kellemes íze. A jó kávéfőző csakis rozsdamentes acélból vagy inoxból készül. Ha találkozol alumíniumból készülttel, nem tanácsos a használata.

Ahhoz, hogy elérjük a nagyon jó minőségű kávét, a közepes pörkölésű arabicát ajánljuk a főzésekor, amelyet frissen a kávékészítés előtt ajánlatos őrölni. A víz ugyanolyan létfontosságú ilyenkor, mint a friss kávé, hiszen a klóros víz nem megfelelő hozzá. Figyelnünk kell arra, hogy friss legyen, klórmentes, PH-értéke 6,5 és 7,5 között mozogjon. Ezekután mégis hogyan működik ez a csoda szerkezet? A hő hatására a felmelegített vízből gőz keletkezik, nyomás. Miután elkezd forrni az alsó tartályban a víz, a nyomás átpréseli a gőzt a szűrőben lévő kávén. Ez a gőz végül lecsapódik és a felső tartályban illatos aromájú ital születik. Nevét arról kapta, hogy a kifolyócsőben lévő súly a folyamat alatt a nyomás hatására le-fel mozog és kotyogó hangot hallat.  

A kotyogós kávéfőzés menete és lépései:

Melegítsünk megfelelő mennyiségű vizet. Semmiképpen sem forraljuk fel a vizet, mert lehetséges, hogy túlfőzzük a kávénkat.  

Az arányokra is nagyon érdemes odafigyelni, például 1 liter vízhez 200 gramm kávét tegyünk és semmiképpen sem tömörítsük azt.  

Tekerjük össze a kotyogónkat, majd közepes lángra tegyük fel.  

A kávét éppen addig kell főzni, míg nem kezd el kotyogni. Ha túl magas hőfokon főzzük, megéghet a kávé ezért a süvítős hangot nem szabad megvárni. Körülbelül 1 perc és 40 másodperc alatt fő meg ebben a szerkezetben a kávénk.  

Ha igazi olaszos kávé élményre vágysz, akkor az Azzurro olaszos arabica szemes kávénkat ajánljuk a kotyogódba.  

A French Press: A tökéletes francia kávé 

A népszerű kotyogó után a French Press is nagy hírnévnek örvend, amellyel a presszó kávénál hígabb ital készíthető. Ez a kanna nagyon sokféle névre hallgat, mint például cafetiérepress potcoffee plungermeliorfrench pot… Tehát, ha találkozunk ezen elnevezésekkel, egy percig sem kell gondolkodnunk, mert a jól ismert french press bujkál mögöttük. Eredetéről rengeteg vita folyik, hiszen a franciák és az olaszok is saját magukénak tekintik. A legenda szerint inkább egy öreg úr személyéhez köthető, aki Provence tartományban élt. Gyakran szeretett volna elmenekülni a világ nyüzsgésétől, és természetesen a feleségétől is. Ilyenkor a vidék leggyönyörűbb dombjai közé letelepedett egy kis friss uzsonnával és kávéval. Egyik hasonlóan eltöltött napján a folyó partján ücsörgött, tüzet rakott, majd kávét főzött egy fém edényben.

Arra lett figyelmes, hogy az őrleményt kifelejtette a kávéból és a víz forrására lett figyelmes, ahogyan bugyog a fém edényben. Hirtelen mozdulattal hát, beleöntötte a kávét, viszont az nem ereszkedett le a forrásban lévő víz aljára, hanem a felszínén maradt. Pont jókor errefelé sétált egy francia árus, aki sok mindennel kereskedett, de az öreg úr figyelme egy fém szitán akadt meg. Ekkor támadt egy sorsfordító ötlete, semmit sem sejtve arról, hogy a kávékultúrát örökre megváltoztatja.

A szitából kivágott egy pontosan akkora darabot, amekkora az edény mérete, majd egy bottal lepréselte a kávét. Az árus is jól járt, jókor jelent meg jó helyen, hiszen együtt elhatározták, hogy nyitnak egy kis üzemet, ahol csak ilyen edényeket fognak gyártani. Elég a legendából, jöjjön a bizonyított igazság. A történelem szerint az 1850-es években Franciaországban jelent meg és egy milánói férfi szabadalmaztatta 1929-ben, Attilio Calimani. 

Ahogyan a kotyogós kávéfőzőben,…

…ebben a fém edényben sem mindegy milyen kávé őrleményt szórunk. Bár, az emberek zöme azt feltételezi, nem kell ilyesmire odafigyelni, hiszen nagyon egyszerű szerkezetnek vélik. Ez a feltételezés nem igaz, hiszen a french press-t számos kávéversenyen, kávékóstoláson is felhasználják kávékülönlegességek készítéséhez. Ehhez a technológiához az arabica fajták és a keverékek használata javasolt. Robusta fajtát csak különleges minőségben használjunk hozzá, mivel keverékben elveszne az arabica ízjegye. Fontos itt is odafigyelnünk arra, hogy a pörkölés megfelelő legyen. Ebben az esetben az eszpresszónál világosabb pörkölésű készítményt használjunk a főzéshez.

A dugattyús kávéfőzőnk egyik legjobb tulajdonsága az, hogy nagyon szépen kiemeli a kávé sajátos ízjegyeit, ugyanis könnyen felismerhető kóstolás során, hogy a kávénk mely területről érkezett és az is megállapítható, hogy melyik fajtáról van szó. A kotyogóval ellentétben, itt nem kell figyelni a nagyon friss pörkölésre, mivel az egy-két napos pörkölésű kávéban felgyülemlik a széndioxid, amelytől ugyan szép habossá válik italunk, de ízre egyáltalán nem lesz kellemes, inkább nagyon intenzív és csípős lesz. A megoldás mindinkább a friss őrölt kávé, melyet otthonunkban is végre tudunk hajtani. Ehhez javasoljuk a professzionális, kúpos vagy őrlőtárcsás gépeket. Míg a kotyogóhoz a durvább, szemcsés kávé is megfelel, a french press egyenletesebb, finomabb, közepes őrlést igényel.  

A French Press kávé készítés lépései és menete:

A literes edényhez körülbelül 70 gramm kávé szükséges, amelyet kávéadagoló kanál segítségével is könnyen ki tudunk mérni. Egy ilyen kanál kávét adagoljunk minden deciliter vízhez és biztos nem fogjuk elrontani az arányokat.  

Őrleményünket egyszerűen a nem teljesen felmelegített tartályba szórjuk, majd a forró víz felét öntsük rá. Vigyázzunk arra, hogy a víz ne forrjon fel teljesen, elég a 90 fok körüli hőmérséklet. Ebben a vízben hagyjuk pár percig ázni a kávénkat, utána öntsük csak rá a maradék vizet, majd ebben is hagyjuk ázni.  

Pár perc elteltével arra leszünk majd figyelmesek, hogy a folyadék tetején egy drapp színű krém fog megjelenni, amelyet kanállal gondosan le kell szednünk, majd a megduzzadt kávét keverjük el kanalunkkal, elősegítve azt, hogy a kávéőrlemény lesüllyedjen a tartály aljára.  

A kevergetés után, jöjjön az izgalmas része a kávé készítésünknek. A dugattyút helyezzük rá a tartály tetejére, majd nyomjuk át a kávén a kezünkkel. Ez a mozdulat elősegíti azt, hogy leszűrjük az italt és azt, hogy a zacc ne kerüljön bele a csészénkbe.  

Most már te is tökélyre fejlesztetted a kávé főzés módszereit, mindenki nálad szeretne majd kávézni ezek után. Te milyen eszközt használsz a kávé készítéséhez?

A legfinomabb kávék most egy csomagban:

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft