Ingyenes szállítás Foxpost csomagautomatába!

A kávéban lévő koffein

Társadalmunkban manapság mindenki a koffein megszállottjává vált. Elképesztő, hogy a Föld lakosságának 90%-a nem tud nélküle élni és az is, hogy mekkora tömegeket tud megmozgatni. Minden megjelenési formájában imádjuk és emellett mókás, energizáló, hangulatteremtő tulajdonságainak sem tudunk ellenállni.  

A koffein egy fehér, keserű ízű kristályos vegyület, amely hatással van a központi idegrendszerünkre. Emiatt érezzük azt, hogy felébredtünk tőle, kevésbé vagyunk fáradtak, akár már egyetlen korty koffein-tartalmú italtól is.  

Bomlásakor teofillinteobromin és paraxantin képződik. Nagyon gyorsan bejut az agyba, majd ott az adenozin receptorokhoz kötődik, amelytől felélénkülünk. Egy csésze kávé öt perc alatt eléri hatását a szervezetünkben, amelyet körülbelül hat órán keresztül érezhetünk. Így hát nem is csoda, hogy imádjuk a kávét, hiszen mindig kötődünk azokhoz a dolgokhoz, amelyek boldogságot okoznak számunkra. Egyetérthetünk abban, hogy a kávé is ilyen hatással van ránk a nap bármely szakaszában. Isszuk, ha fáradtak vagyunk, ha beszélgetésre vágyunk egy jó baráttal vagy csupán csak egy kis szünetet szeretnénk a munka közben. 

Mindenhol, minden időben gyógyító hatással van ránk és a lelkünkre

Ez a népszerű csodát tevő ital több mint 1000 éves múlttal rendelkezik. A kávécserje nem máshonnan, mint Etiópiából származik és a monda szerint egy Káldi nevű birkapásztor fedezte fel, miközben legeltette bárányait. Észrevette, hogy állatai furcsán, valahogy energikusabban viselkednek a növénytől, melyet legeltek. Így került köztudatba a piros kávécserje, amely a mai napig is foglalkoztatja az embereket.

Magát a koffeint a kávéban legelőször 1819-ben fedezték fel és Ferdinand Runge vegyész nevéhez fűződik, aki nagyon jó barátságot ápolt az íróval, Johann Wolfgang von Goethe-vel. Ő tanácsolta Runge-nak, hogy vizsgálja a kávé kémiai összetételét, ezért egy zsáknyi kávébabot ajándékozott neki, hogy segítse munkáját. Ilyen jó barátokra mindig szükség van! 🙂  Nagyon gyorsan megszületett az eredmény, majd nemsokára izolálta a koffein képletét. Azóta is rengeteg tudományos cikk született. A legjobban tanulmányozott élelmiszer-összetevőként tartják számon. A kávé és a benne található koffein jótékony hatásairól is ódákat zengenek.  

Tudtad-e? 

  • Pörkölés során a kávébabban csökken a koffeintartalom. Ez a jelenség nagyon  egyszerűen magyarázható, hiszen a hő hatására bomlik a molekula. 
  • A koffein alkalmas gyógyszer előállítására is. Nagyon gyakran felhasználják alkoholmérgezés és fáradékonyság kezelésénél. Ha fáj a fejünk, elég egy csésze kávét meginnunk, ugyanis fájdalomcsillapító szerek készítésekor is felhasználják a koffeint.  
  • Azon a feltételezésen túl, hogy a férfiaknak kevesebb idő kell készülődéskor és a nőknek pedig “egy kicsivel” több, a nők és a férfiak szervezetében a koffein is másképpen hat. A nők teste sokkal hosszabb ideig tartja meg a koffeint, mivel lassabban dolgozza fel szervezetük.  
  • Megtalálható több, mint 60 különböző növény levelében. (tea, kakaó, kóla dió…) 
  • Tudósok bebizonyították, hogy segít a tanulásban, ugyanis növeli a memóriát, a reflexeket, a megértést és a tiszta gondolkodást. 
  • A koffein tartalma a kávé fajtájától függ. A robusta fajta kávéban kétszer-háromszor több koffein megtalálható, mint az arabica fajtában.  
  • A kávé elkészítési módja is nagyban meghatározza azt, hogy a csészénkben mennyi koffein található. A török és a hasonlóan főzött kávék magasabb, míg például az americano alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik. A legmagasabb szám az olasz módra elkészített kávéra jellemző.  

Ha ez a pár tény a koffeinről elgondolkodtatott abban, hogy milyen érdekességek kapcsolódnak a kávéhoz, akkor arról egy korábbi bejegyzésünkben olvashatsz. 

Mennyi koffein található a különböző kávé típusokban? 

Sokunkat foglalkoztat az, hogy melyik a legerősebb kávé, ha arról van szó, hogy gyorsan fel szeretnénk ébredni vagy nagyon gyorsan produktívvá kell válnunk. Nem egyszer fordult már velünk elő az, hogy a főnökünk megbízott minket egy határidős feladattal, viszont nagyon fáradtak voltunk és nem találtunk megoldást arra, hogy hogyan teljesítsük kívánságát. Most eláruljuk neked azt, hogy melyik típusú kávéban mennyi koffein található, hogy soha többé ne legyenek ilyen gondjaid.  

Egy átlagos kávé 80-100 mg koffeint tartalmaz, viszont típusok szerint változhatnak az arányok. A kávé erősségét, nem annak intenzitása alapján tudjuk azonosítani, hanem erőssége attól függ, hogy milyen gyors az elkészítési módja. A koffein a vízben oldódik, ezért minél tovább érintkezik vele, minél tovább főzzük, annál magasabb lesz a tartalma italunkban. Tehát, nem a kávé fajtájától, melyek közül megkülönböztetünk arabica és robusta variánsokat, függ, hanem csakis az főzési időtől.

Főzött kávé

Főzött kávénak nevezzük azt, amikor az őrölt kávébabon keresztül áthalad a forralt víz, ezáltal lefő a kávénk. Ehhez a kávé típushoz kotyogó, french press kávéfőzőt vagy akár filteres kávéfőzőt tudunk használni. A kotyogós 100 fok feletti hőmérsékletű vízzel főzi le a kávénkat, ami lassan megy át a tartályba beleszórt őrleményen keresztül. Az első kettő eszköz megfelelő használatáról előző cikkünkben olvashatsz. A filteres vagy csepegtetős kávénak pedig az a tulajdonsága, hogy akár több percekig is ázhat benne a kávé. A főzött típusú kávéban akár 95 mg koffein tartalom található. 

Espresso 

A rövid fekete kávéról sok tévhit kering, ugyanis sokan azt gondolják ez a legerősebb kávé a világon a koffein tartalom szempontjából. Pedig ez egyáltalán nem így van, hiszen a fent említett kotyogó és filteres csepegtető kávé kétszer vagy akár háromszor is több koffeint tartalmaz! Hogy miért? Minden válasz az espresso gépben keresendő, hiszen ők nagyon gyorsan dolgoznak, ami azt jelenti, hogy körülbelül 20 másodperc alatt átfolyik a 100 fok alatti hőmérsékletű víz.  

Ristretto 

A másik népszerű rövid kávé a ristretto. Meglepő ugyan, de még az eszpresszónál is kevesebb koffeint tartalmaz, pedig róla is sokan azt gondolják, hogy a világ legerősebb kávéja. Elkészítése ugyanolyan módszerrel történik ugyan, viszont egy dologban különbözik. A kávé folyását hamarabb kell leállítani azért, hogy az érdemi része (krémje, illata, színe) látszódjon a csészealján. Ettől viszont a koffeinnek nem jut sok ideje az oldódásra.  

Koffeinmentes főzött kávé 

Egy előző cikkünkben írtunk nektek arról, hogy teljesen koffeinmentes kávé nem létezik, ugyanis teljesen nem tudják kivonni a koffeint a kávébabokból. A koffeinmentes kávéban 5-8 mg mennyiségű koffein található. Ízben és megjelenésében olyan, mint koffein tartalmú testvére. A koffein eltávolításához azt a módszert alkalmazzák, hogy a friss kávébabokat – amelyeket még nem pörköltek – vízben és különböző vegyi anyagokkal együtt gőzölik vagy áztatják. Ehhez a módszerhez a víz azért szükséges, hogy könnyebben tudjon oldódni és a fehérjéket, cukrokat is eltávolítja belőle. A vegyi anyagok pedig azért, mert segítenek abban, hogy a koffeinmentesítés gyorsabban megtörténjen és a jellegzetes kávéíz sem tűnik el.  

Nagyon fontos az, hogy mit és hogyan fogyasztunk, hiszen a koffeintartalom nem csak a csészék számától függ. Írd le kommentben, hogy te melyik típusú kávét kedveled legjobban. 

 

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft