Kedvezményes ajánlatainkat keresd az akcióink között!

Hogyan készíts otthon tökéletes cappuccinot?

A hideg téli időben nincs kedve az embernek kimozdulni és a kávéház is messze van.  Erre a problémára van megoldás! Mostani cikkünkben eláruljuk nektek, hogy hogyan lehet nagyon finom cappuccinot készíteni otthonotokban. Mindenki imádja, ami érthető, hiszen látványra is nagyon ínycsiklandó a finom habos rétegével és a megszórt kakaóporral a tetején.

Elsősorban, ahhoz, hogy az ízét tudjuk élvezni, úgy gondoltuk fontos az is, hogy megtudjátok az eredetét és a történetét. 

A cappuccino születése 

Az 1700-as években ez az isteni ital Kapuziner néven vált ismertté Bécsben. Ekkor a  Kapuziner  szó annyit jelentett, hogy kávé tejjel és cukorral. Bécsből vándorolt tovább az Osztrák-Magyar Monarchiába is. A legenda szerint a Kapuziner egy fekete kávé volt, amelynek kávészemei közepes pörkölésűek voltak. Egyébként ezt a fajta pörkölést a bécsi pörkölési módszernek is szokták nevezni. Ezt a fekete kávét díszítették habbal, majd megszórták kakaóporral. További érdekesség, hogy a kapucinus szerzetesek barna színű ruhájáról lett elnevezve.   

Az 1930-as években került a legelső cappuccino az asztalra. Persze nem máshol, mint Észak-Olaszországban. A kezdetekben tejszínhabot tettek a tetejére, majd megszórták kakaóporral vagy fahéjjal. Azóta már másik változatát is ismerjük az italnak, mivel nagyon sokat fejlesztettek rajta. Például a ma ismert változata, amelynek a tetején enyhén forró tej, a tejhab van, későbbi időkben vált népszerűvé, hiszen ez is újításnak számít. 

Dél-Olaszországban a cappuccino igazi szent ital. Hagyományaik szerint 11 óra után sohasem szabad cappuccinoval kínálni vendégeiket és ők maguk sem fogyasztják délután. Ez csupán annak köszönhető, hogy az olaszok étkezés után nem fogyasztanak tejet, mivel az szerintük terheli az emésztésüket.  

Remélem kedvetek támadt egy jó cappuccino elkészítésére. Ha tovább olvastok, isteni javaslatokkal készültünk számotokra.  

Hogyan készítsünk tökéletes cappuccinot otthonunkban? 

Ha nem sikerül elkészíteni elsőre ezt az isteni masszát, nem szabad feladni, hiszen mindent meg lehet tanulni és úgy gondoljuk meg is éri a gyakorlást. 

Sokan úgy gondolják, hogy úgysem fog sikerülni, mivel általánosan elfogadott tévhit az, hogy professzionális kávét csak a megfelelő gépekkel lehetséges elkészíteni. Ez nem teljesen így van. Egyszerű kotyogós kávéfőzővel vagy akár french press kávéfőzővel is elérhetjük a kívánt eredményt. 

Nézzünk egy egyszerűbb változatot, azoknak, akik nem igazán szeretnének sok időt tölteni az ital elkészítésével. 

Szolíd cappuccino 

Ha french press kávéfőzővel dolgozunk, akkor az a jó hírünk számotokra, hogy ezzel a kis eszközzel akár tejet is tudunk habosítani. Egy edényben forraljuk fel a tejet, majd miután felforrt, öntsük a tégelybe. A dugattyút 5-6 alkalommal nyomjuk le, majd húzzuk fel. Ezzel elérjük azt, hogy a tej habossá váljon. Ha nincs ilyen eszközünk kéznél, ne szomorodjunk el, mivel akár egy turmixgépet vagy egy elektromos keverőt is használhatunk erre a célra. Ajánlatos nem túl sok tejet használni, mivel habosításkor a tej mennyisége megnő. A kapott habot kanállal óvatosan szedjük bele egy csészébe.  

A mi kávéink 100%-ban Magyarországon pörköltek, így nem nyúlhatsz mellé egyik csomagunkkal sem, viszont az ital elkészítése előtt ne feledjük, hogy le kell őrölni ezeket a csodás babszemeket. Minél frissebb az őrölés, annál finomabb is lesz a cappuccinonk. 🙂

Miután az őrlés is megtörtént, főzzünk le egy espressot és ennek a tetejére lassú mozdulatokkal tegyük rá a tejhabot a csészéből. Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk fahéjjal vagy kakaóporral.  

Csokoládés cappuccino 

Íme egy igazi variáció a kávé és a csokoládé rajongóinak. Elkészítéséhez szükségünk lesz 1,5 teáskanál őrölt kávéra, fél teáskanál reszelt csokoládéra, 80 milliliter vízre, 80 milliliter tejre (ebből 40 milliliter tejszín és 40 milliliter tej), cukorra ízlés szerint.  

Ennek az italnak az elkészítése sem lesz nehezebb az egyszerű cappuccino elkészítésénél. A finomabb és nagyobb tej elérése érdekében a tejet a tejszínnel el kell keverni. Végeredményben sokkal szebb és vastagabb tejhabot fogunk így kapni. Ehhez használhatjuk a fent említett módszert a french press kávéfőzővel vagy további a tej habosítási tippjeinkről korábbi cikkünkben olvashatsz.  

Legelső dolgunk lefőzni az őrleményt. Használhatunk ehhez bármilyen kávéfőzésre alkalmas eszközt. Például kotyogós kávéfőző is megfelel az elkészítéséhez, de mindenképpen figyeljünk az arányokra. 

Ha a kávé lefőtt, egy csészébe töltsük bele, majd az összekevert és felhabosított tejes masszát lassan egy kanál segítségével tegyük az italunk tetejére. Ha szeretnénk tehetünk hozzá cukrot. A végén a reszelt csokoládéval hintsük meg a tejhabot, így kapjuk meg az igazi csokoládés ízélményt a kávénkban.  

Az igazi házi kávé receptje 

Most feltárjuk nektek az igazi házi kávé receptet, amivel bárkit levehetsz a lábáról, de magadnak is kedveskedhetsz vele, újságolvasás, keresztrejtvényfejtés közben vagy akár a délutáni kedvenc sorozatod mellé.  

Nem lesz többre szükségünk, mint: fél bögre őrölt kávé (akkora bögrét válassz, amekkorát szeretnél), fél bögre víz, fél bögre nádcukor és 2 kanál vaníliás cukor.  

A fent felsorolt hozzávalókat tegyük bele egy edénybe, majd kézi mixer segítségével keverjük össze, hogy krémes állagú legyen. Ez körülbelül 8-10 perc.  

Mikor ezzel végeztünk, melegítsünk fel annyi tejet, amennyi számunkra ideális. Ez a mennyiség lehet egy egész bögre is, de lehet fél is, attól függ, hogy mennyire szeretitek tejesen az italt.  

A tej felmelegítése után a krémes masszánkból körülbelül 2 kanállal szedjünk a meleg tejbe és már kész is!  

Fűszeres cappuccino 

Mindig gondolunk azokra is, akik imádják az édes és a pikáns egyvelegét. Így hát hoztunk egy nagyon különleges fűszeres cappuccino receptet is, amely már csak azt várja, hogy elkészítsd!  

Hozzávalókhoz szükségünk lesz: 1 darab Carmino Nespresso  kompatibilis kávékapszula, 40 milliliter tej, fekete bors, 1 evőkanál csokoládészirup.  

Elkészítésének első lépése a csokoládésziruppal kezdődik. Az 1 evőkanál szirupot töltsük a csészénkbe. Ezután szórjuk bele a kívánt mennyiségű borsot. A kávékapszulánkat helyezzük bele a kávégépünkbe, majd a bögrét helyezzük alá a hozzávalókkal. Hagyjuk lefőni és ráfolyni a kávét az előzőleg belerakott édességre és fűszerre.  

Mikor ezzel végeztünk, habosítsunk valamennyi tejet a fent ismertetett módszerekkel és tegyük rá a kávé kávékeverékünkre.  

Már nem kell elmennünk egy kávéházba sem, hiszen otthonunkban is elérhetjük a vágyott a különlegességeket. Nektek melyik tetszett legjobban? Írjátok meg kommentben, hogy melyiket próbáltátok ki.  

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft