Kedvezményes ajánlatainkat keresd az akcióink között!

Kávétermelés Indiában

Ezt a cikket azért készítettük, hogy látókörünk szélesebbé váljon és megismerjük az indiai kávékészítési módokat, valamint meglelhessük a különbségeket. Webshopunkban is megtalálható közép-amerikai, afrikai és a brazil kávé termesztésében is.  Ehhez a három kávéfajtához akár  csomagban is hozzájuthatsz.  Ezekről a területekről már tettünk említést előző bejegyzéseinkben is.  

India nem csak arról híres, hogy a világ második legnépesebb országa, hanem a lenyűgöző fűszereiről, teáiról és a kávéiról is. A kávétermelés szempontjából Indiát a hatodik helyre rangsorolják.

India fő kávétermelési területei

A kávét Indiában három fő területen termesztik, termőterületei leginkább alacsony fekvésűek, valamint csak az ország déli részein találhatjuk meg őket, ingencsak ideálisak a Robusta nevelésére. A területen 60%-ban termesztenek Robustát, míg Arabicát 40%-ban.

Az indiai kávétermelés a dél-indiai államok gyönyörű dombvidékei uralják. Ezek név szerint: Karnataka 71%, Kerala 21% és Tamil Nadu, amely a termelés 5%-át teszi ki.

A kávét különös módszerrel termesztik, ugyanis árnyékban cseperednek a cserjék, nem teszik közvetlenül napfényre őket. Az országban szám szerint több mint 200.000 kávétermelő dolgozik szorgosan és ebből 90%-a kistermelő.

Indiában a kávé hatalmas exportcikknek számít, mivelhogy a világ 80%-ának szállítják. Nézzük a statisztikát! A termelés 70%-át Németországnak, Oroszországnak, Spanyolországnak, Belgiumnak, Szlovéniának, Egyesült Államoknak, Egyesült Királyságnak, Japánnak, Görögországnak, Hollandiának és Franciaországnak küldik. A fennmaradt termelés százalékát Olaszországba exportálják. Ezen szállítási folyamatok a Szuezi-csatornán mennek végbe. 

A hagyományos gyártás Karnataka, Kerala és Tamil Nadu dombvidékei. Ezután az ország keleti partjai is igen népszerűek a kávétermelés szempontjából, ezek: Andhra Pradesh és Odisha.  A harmadik régió, amelyen kávét nevelnek, India hét testvérállamából tevődik össze. Név szerint őket említjük: Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland és Arunachal Pradesh.  

Indiai éghajlatának hatása a kávétermelésre

Az indiai kávét legfőképpen a déli részeken termesztik, ahol a monszun nagy előszeretettel megjelenik. Ezt a csapadékviszony a kávéra nagyon kedvezően hat és nem ritkán ,,indiai monszun kávé” -nak is nevezik a területen.

Ízvilágára jellemző földes, csokoládés, fűszeres. Jellemző rá a testesség és ízét sokáig érezhetjük szánkban. A fent említett monszun kávé még testesebb és még fűszeresebb karakterisztikákkal rendelkeznek.

Indiai kávérecept otthon

Az indiai kávé nem mindenhol beszerezhető, viszont ezért összeállítottunk számotokra egy olyan kávé receptet, amelyet otthonotokban el tudtok készíteni magatoknak és vendégeiteknek egyaránt. Végre, nem kell messzire utaznunk egy igazi csésze finom indiai kávéért.

Nézzük hát hogyan varázsoljunk pár perc alatt indiai hangulatot konyhánkba.

Ez a recept négy személy részére elegendő kávét tesz ki.

Elkészítéséhez szükségünk lesz ezekre a hozzávalókra: négy kardamon, szerecsendió, egy rúd fahéj, egy csésze tej, feketebors, szegfűszeg, frissen őrölt kávé, kettő evőkanál cukor.

Ha beszereztünk minden hozzávalót a különleges italunkhoz, vegyünk elő egy csészét, majd töltsük meg negyedrészét vízzel.

Ezt a vizet töltsük bele egy közepes nagyságú edénybe, majd hagyjuk a vizet felforrni. Az elkészítés lényege az, hogy minden lassú tűzön történjen meg. Miközben lassacskán felforr a víz adagoljuk bele a fent említett összes fűszert és kezdjük el lassan kevergetni. A finomabb eredményért, tegyünk az edényre egy fedőt.

Mindeközben vegyünk elő egy serpenyőt is és a tejet öntsük bele. Mielőtt felforrna a tej, vegyük le a tűzhelyről.

Ebbe a tejbe beleöntjük a fűszeres csodát, amelyet az edényünkben elkészítettünk, majd végezetül hozzáadjuk a cukrot.

Webshopunkban a jellegzetes fűszeres italt ide kattintva akár meg is vásárolhatod.

Kommentben várjuk visszajelzéseiteket a recepttel kapcsolatosan.

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft