Kedvezményes ajánlatainkat keresd az akcióink között!

Mitől függ a kávé íze?

A kávé kapcsán közel 1200 ízaromát különböztethetünk meg. Ezt már nyugodtan nevezhetjük ízkavalkádnak. A kérdés az, hogy mi befolyásolja a kávé ízét? 

A világ kávéfogyasztásának közel 100%-a arabica vagy robusta fajták egyike. Mi a különbség a kávéfajták között és hogyan befolyásolja az ízt a termesztés helye? Azt, hogy arabica, vagy robusta kávét kortyolunk nem különösebben nehéz megállapítani. Ám hozzávetőlegesen 800-1200 lehetséges aroma létezik, mely egy sor ízvariációt nyújt a különböző kávétípusok között, még akkor is, ha ugyanolyan kávéfajtáról van szó. 

Milyen magasságban termesztik a kávét? 

Mindkét kávéfajta esetében a termesztés helyének tengerszint feletti magassága erősen meghatározza az ízt. 

Arabica kávét inkább a hegyvidéki tájakon, a tengerszint feletti 600-2200 méter közötti magasságon termesztenek. Általában 1200 méter magasan termesztik, de minél magasabban terem, annál ízletesebb a kávé. Ezzel csupán egy gond van. Minél magasabban van a kávéültetvény, annál több időt vesz igénybe, hogy megérjen. 

Ezzel szemben a robusta kávéfajtát leginkább 0-600 méter közötti magasságban termesztik. Mivel a robusta krémesebb (az alacsonyabb tengerszint feletti magasságon való termesztése miatt), így kiváló alapanyaga eszpresszó kávénak. 

Milyen ízjegyekben különbözik a két kávéfajta? 

Hogyan lehet megkülönböztetni íz alapján? A robusta ízjegyeiben hangsúlyossá válnak diófélék és a csokoládé ízjegyei. Íze nehéz, szinte merev és kevésbé savas. Mindemellett van egy természetes fanyar íze, mivel a koffeintartalma kétszer akkora, mint az arabica kávénak. 

Miért befolyásolja a termesztés helye a kávé ízét? 

Természetesen a kávé ízét befolyásolja a fermentáció, valamint a betakarítás és a szárítás időpontja is. Elsősorban azonban a kávé egyedi aromája a termesztés helyén alakul ki. Függ attól, hogy milyen magasságban termesztik, milyen a föld, mennyi csapadékban részesülnek a növények, valamint mennyi napsütés éri a kávécserjét az érési folyamat során. 

Melyik országban milyen ízű a kávé? 

Nagy általánosságban össze lehet foglalni, hogy melyik országban milyen ízű kávét szüretelnek. 

Etiópia – Az innen származó kávénak jellegzetes citrus íze van, olykor trópusi bogyós gyümölcsök is érezhetők rajta. 

Kenya – Ebből a térségből származó kávébab gyakran feketeribizli ízjegyeket hordoz. 

Kolumbia – Nem ritka, hogy a piros alma ízére emlékeztet. 

Nicaragua – A környékről származó kávébab fűszeres, csokoládé és dohány ízzel rendelkezik. 

Vietnam – Az innen származó kávéfajtákban gyakran erőteljesebben érződnek a diófélék, emellett a nugátra emlékeztető ízjegyek. 

Érdekességként játszunk el azzal a gondolattal, hogy elhozol Etiópiából egy kávécserjét és elülteted azt Panamában. A végeredmény biztosan nem fog emlékeztetni az etiópiai kávéra. 

Természetesen számtalan különböző tényező befolyásolhatja a kávé ízét. Kezdve attól, hogy hol történik a termesztés, egészen addig, hogy a kávépörkölő üzemben milyen recept alapján pörkölik meg a kávébabot. 

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft