Kedvezményes ajánlatainkat keresd az akcióink között!

Szemes vagy őrölt kávé?

Mi a különbség, miért szereti valaki jobban a szemes és más valaki az őrölt kávét vásárolni? Természetesen mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is, amit a másik tábor vagy elfogad, vagy sem.  

Szemes kávék

A szemes kávé egyik nagy előnye, hogy az ízét, aromáját sokkal tovább megőrzi, mint őrölt társa. Ezért érdemes mindig csak annyit ledarálnunk, amennyit elfogyasztunk. Igen, annyival kényelmetlenebb a fogyasztása, hogy főzés előtt darálni kell, viszont az ízélményért cserébe mindenképp megéri ez a néhány perces szertartás. 

Egy igazi kávéfogyasztó azért részesíti előnyben a szemes kávét az őrölttel szemben, mert azok sokkal jobban megőrzik az aromájukat és ízüket. Erről részletesen egy korábbi cikkünkben olvashatsz, ahol számos kávétárolási tippet is bemutatunk. A megfelelően tárolt szemes kávéból készíthetjük a legfinomabb kávékülönlegességeket.  

A tároláshoz hozzátartozik, hogy érdemesebb olyan méretű kiszerelést vásárolni, amit felbontást követően rövidebb időn belül elfogyasztunk. Mindenképp célszerű úgy tárolni a kávét, hogy az minél kevesebbet érintkezzen a levegővel. A levegőben lévő páratartalom miatt ugyanis nagyon gyorsan veszít a minőségéből, ízélményéből a kávé. A szemes kávé mellett szól, hogy kisebb felületen érintkezik a levegővel, mint őrölt társa, így ezáltal is tovább tapasztalhatjuk az eredeti ízt. 

Ha igazán különleges és minőségi kávézásra vágyunk, érdemes mindenképp szemes kávéból főzött kávét fogyasztanunk. Az íz magáért beszél! 

Őrölt kávék

Az őrölt kávé inkább egy kényelmi termék. Praktikus, mindig kéznél van és nem kell a darálással foglalkozni.  

Az őrölt kávék esetében sajnos nagy különbség van ugyanazon csomagból főzött első és utolsó kávé között. Az első lefőzött kávé sokkal aromásabb, mint az utolsó. Ez a korábban már említett levegőben lévő páratartalom miatt van.  

Az őrölt kávé esetében az első és az utolsó kávé között nagy differencia lesz. Az első lefőzött kávé sokkal aromásabb, mint az utolsó, mert a levegővel érintkezve elveszti a zamatát. 

Sajnos a fentiek miatt nagyon sok esetben csalódást okoznak az őrölt kávéból készített fekete nedűk. Mire lefőznénk az utolsó csésze kávét már nem azt az ízélményt kapjuk vissza, mint korábban. 

A fentebb említett levegővel való érintkezés nem csupán az ízre van hatással. Bizony a kávé krémességét, a crema-t is befolyásolja. Azokból a kávészemcsékből, melyek nagy felületen, hosszabb ideig ki vannak téve a levegő páratartalmának sokkal kevésbé tudunk krémes kávét készíteni, mint szemes társaiból (méretükből kifolyólag), melyek kevésbé érintkeznek a levegővel. 

Természetesen sok esetben praktikusabb őrölt kávét fogyasztani. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ha csak tehetjük kávéfőzéshez használjunk szemes kávét, mivel csak így tudjuk folyamatosan a megszokott minőségben elkészíteni kávénkat. 

Neked melyik a kedvenced? Őrölt vagy inkább szemes kávét szoktál vásárolni és miért pont azt?  

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft