Kedvezményes ajánlatainkat keresd az akcióink között!

Több kávé terem!

Gondoltad volna, hogy a madaraknak, illetve a méheknek köszönhetően több kávé terem? Több és nagyobb méretű kávébab terem ott, ahol a madarak és a méhek besegítenek a kávéfarmereknek.

Egy új kutatási eredményről számolt be a Vermonti Egyetem. A kutatás bebizonyította, hogy a madarak és a méhek segítsége nélkül negyedével kevesebb kávé terem. A PNAS folyóiratban közzétett tanulmányból számos érdekesség kiderült. Az ezt megelőző vizsgálatok sajnos rosszul ítélték meg az állatok nyújtotta segítséget. Bebizonyosodott, hogy az ököszisztémában jelenlévők együttesen sokkal eredményesebbek, és nagyobb értékűek, mint külön-külön.

A kutatás során 30 kávéfarmot vizsgáltak meg valós körülmények között. Mint kiderült, a madarak nagyban hozzájárultak a kártevők irtásához, a méhek pedig beporzással segítették elő a nagyobb kávéhozam elérését. A kutatás során a vizsgált földterületeket hálók segítségével választották el, így szabályozva, hogy melyik élőlény melyik földterületre léphet be és érintkezhet a kávécserjével. A következő négy csoportokat alakították ki:

  • egyik területről kizárták a méheket
  • a másikról a madarakat
  • a harmadikról mind a madarakat, mind pedig a méheket is kizárták
  • a negyedik földterületen lévő kávécserjékhez pedig szabadon hozzáfértek mind a madarak, mind pedig a méhek.

A kísérlet végén összegezték a különböző kávécserjékből szüretelt kávészemeket és meglepő eredményre jutottak. Ahol nem volt állati segítsége a farmereknek, évi 1066 dollárral, kb. negyedével kevesebb volt a hozam hektáronként. De ez még nem minden! Ami ennél is érdekesebb volt a kutatók számára az, hogy mennyi vándormadár járult hozzá a bő terméshez azon a területen, ahol nem korlátozták az állatok mozgását.

A kutatás vezetője, Alejandra Martínez-Salinas így nyilatkozott a végeredményről:

„Eddig a természet nyújtotta szolgáltatásokat külön-külön számították ki, majd egyszerűen összeadták az eredményt. A természet azonban egy fontos kölcsönhatásokkal és kompromisszumokkal élő együttműködő rendszer. Most e kölcsönhatások ökológiai és gazdasági jelentőségét mutattuk be valós helyzetekben, farmokon végzett kísérleteinkben.”

Ez a kutatás is bebizonyítja, hogy mennyire fontosak a régiók közötti természetvédelmi érdekek. Remélhetőleg a természetvédelmi törekvések nagyobb hangsúlyt és odafigyelést kapnak a hasonló kutatási eredményeknek köszönhetően.

A kávé történetéről egy korábbi cikkünkben olvashatsz: A török kávé – CafféBüro – kávés kulisszatitkok első kézből (caffeburo.com)

Forrás: National Geographic

Szólj hozzá!

Termék a kosárba rakva
0 termék - Ft